İSAM’da “33 Yıla Vefâ” Programı Gerçekleştirildi
1983 yılında hazırlık çalışmaları başlayan ve 1988 yılında ilk cildi yayımlanan Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi’nin otuz üç yıl süren titiz ve özverili bir çalışmanın ardından tamamlanması münasebetiyle İSAM’da, münhasıran Ansiklopedi İdare Meclisi, İSAM Yönetim Kurulu ve Ansiklopedi İnceleme Kurulu üyeleri başta olmak üzere, bu süreçte ansiklopediye hizmet vermiş olan bütün ilim heyeti başkanlarına ve üyelerine teşekkür etmek ve İSAM’ın yeni dönem çalışmaları hakkında bilgi vermek amacıyla “33 Yıla Vefâ” adlı bir program gerçekleştirildi.
Programa Diyanet İşleri Başkanı ve TDV Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yanı sıra Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı ve TDV Mütevelli Heyet Üyesi Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, İSAM Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Diyanet İşleri eski Başkanları Dr. Tayyar Altıkulaç ve Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, 29 Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Kâfi Dönmez ile eski İSAM başkanları, TDV İslâm Ansiklopedisi idare meclisi, inceleme kurulu ve ilim heyeti üyeleri iştirak etti.
İSAM Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, bu dev eserin hazırlanmasında emeği geçen ve sayıları 2000’e ulaşan bütün ilim adamlarına, İSAM bünyesinde çalışan ve bu kıymetli eserin en güzel şekilde hazırlanıp okuyucuya ulaşmasında katkıları olan bütün idarî ve teknik personele teşekkür ederek başladığı konuşmasında katılımcıları İSAM’ın yeniden yapılandırılması ve yeni dönem çalışmaları hakkında bilgilendirdi.
İSAM’ın yeni dönemde yürüteceği proje ve faaliyetleri ansiklopedi çalışmaları, yeni araştırma projeleri ve araştırmacı kadroları, Araştırmacı Yetiştirme Projesi (AYP), yayın, elektronik yayın, kütüphane ve idari yapılanma şeklinde yedi başlık altında ifade eden Raşit Küçük, TDV İslâm Ansiklopedisi’nin ikinci edisyonunun ve İngilizce çevirilerinin yapılacağını, bunun yanında Türkçe ve Rusça yayımlanmak üzere Temel İslâm Ansiklopedisi çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi. Araştırma projeleri bağlamında ise İkinci Klasik Dönem Projesi, İslâm’ın Erken Dönem Klasiklerini Neşir Projesi gibi projeler kapsamında tahkikli neşir çalışmalarının yapıldığını, Türkiye’de ilk defa tahkik kursları düzenlendiğini, şimdiye kadar toplamda düzenlenen 11 Tahkik Kursu ile yaklaşık 250 öğrenciye sertifika verildiğini ve Kültür Bakanlığı işbirliği ile Tahkik Okulu gerçekleştirilmesi planlarının olduğunu da ifade etti. Küçük, 2.5 milyon kitap ve 1500 okuyucu kapasiteli olarak yapılması düşünülen büyük bir kütüphanenin mimari projesinin tamamlandığı ve en kısa sürede inşaat çalışmalarına başlanacağı müjdesini de verdi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ise konuşmasına, kuruluşundan bugüne kadar ilme ve ilim adamlarına hizmet eden İSAM’a ve TDV İslâm Ansiklopedisi’ne emeği geçen herkese teşekkür ederek ve otuz üç yıllık süreçte hayatını kaybedenler için Allah’tan rahmet dileyerek başladı.
Topluma öncülük edecek, medeniyete ışık tutacak âlimlerin ve onların yetişeceği mekânların önemine değinen Diyanet İşleri Başkanı Görmez, toplumu kuşatan sorunları aşmanın yolunun ilimden geçtiğini ifade ederek bu bağlamda İSAM’ın ehemmiyetine dikkat çekti. İSAM’ın Türkiye’de büyük bir ihtiyaca cevap verdiğini dile getiren Görmez, “İSAM, 33 yıl boyunca ilim adamları yetiştiren bir mektebe dönüştü. Günümüzde İSAM’a, İSAM’lara daha çok ihtiyacımız var. Hem ülkemizin, hem İslâm âleminin, hem de insanlığın buna ihtiyacı var” dedi.
Bütün katılımcılara “Otuz üç yıllık emeğin hâtırasına” temalı plaketlerin takdimiyle devam eden programın ardından davetliler İSAM tarafından düzenlenen iftar programına katıldılar.
Yazım Tarihi : 30/06/2016
|