İSAM 9. Uluslararası Tahkik Kursu ve Uluslararası Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir Kursu Tamamlandı
TDV İslâm Araştırmaları Merkezi (İSAM) tarafından 3-15 Temmuz 2017 tarihleri arasında “9. Uluslararası Tahkik Kursu” kapsamında düzenlenen “Temel Seviye”, “İleri Seviye” ve “İhtisas” kursları ile bu dönem ilk defa düzenlenen Uluslararası Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir Kursu sona erdi. Kurslar İkinci Klasik Dönem Projesi çerçevesinde gerçekleştirildi.
İlki 2013 Eylül ayında düzenlenen uluslararası tahkik kursları bu dönem dördüncü yılını tamamlamış bulunmaktadır. Bu süre zarfında 9 Temel Seviye, 5 İleri Seviye, 6 İhtisas Kursu düzenlenmiş olup, içinde bulunduğumuz 2017 yaz döneminde 9. Temel Seviye, 5. İleri Seviye ve 6. İhtisas Seviyesi kursları düzenlendi. Geçen yıllardan farklı olarak bu yıl, bu yelpazeye Uluslararası Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir kursu da eklendi.
Şimdiye kadar düzenlenen tahkik kurslarına büyük çoğunluğu öğretim üyesi, doktora ve yüksek lisans öğrencisi 407 kursiyer iştirak ederek sertifika almaya hak kazandı. 9. Uluslararası Tahkik Kursu da bu anlamda yoğun bir ilgiyle karşılaştı. Toplamda 256 araştırmacı başvuruda bulundu, bunların 49’u kursa kabul edilebildi. Aynı dönemde ilk 8 Temel Seviye Tahkik Kursundan herhangi birini başarıyla tamamlamış ve tahkik çalışmalarında mesafe kat etmiş kursiyerler için iki ayrı “ileri seviye kurs” düzenlendi. Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir Kursuna ise 360 aday başvurdu, bunların 32’si kabul edilebildi.
Kursların ilki olan “Temel Seviye Tahkik Kursu” 3-15 Temmuz 2017 tarihleri arasında 36 saat teorik ve 36 saat pratik olmak üzere iki safha halinde düzenlendi. Pratik safhada katılımcılar, alanında uzman eğiticiler nezaretinde uygulamalı tahkik çalışması yaparak teorik safhada işlenen konuları uygulama imkânı buldu.
Bir diğer kurs olan “İleri Seviye Tahkik Kursu” 4-8 Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. "Metnin Ortaya Çıkarılması" başlığını taşıyan kurs 6’sı uygulamalı olmak üzere 30 saatten oluştu.
“Kodikoloji” konulu “İhtisas Kursu” ise 10-15 Temmuz 2017 tarihleri arasında gerçekleştirildi ve 6’sı uygulamalı olmak üzere 36 saat sürdü.
Bu dönem ilk defa düzenlenen Uluslararası Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir Kursu 3-15 Temmuz 2017 tarihleri arasında 54 saat teorik, 26 saat uygulamalı olmak üzere 80 saat olarak gerçekleştirildi.
15 Temmuz 2017 Cumartesi günü İSAM Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, İSAM Başkan Yardımcıları Doç. Dr. M. Suat Mertoğlu, Doç. Dr. Tuncay Başoğlu ve Dr. Ali Hakan Çavuşoğlu ile Tahkik Kursu eğiticilerinin iştirakiyle gerçekleştirilen kapanış programının ardından Temel Seviye, İleri Seviye, İhtisas Kursu ve Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir kursu katılımcılarına sertifikaları takdim edildi.
Tahkik Kursu eğitimleri Prof. Dr. Hasan Osman, Dr. Faysal Hafyân, Dr. Mahmud el-Mısrî, Dr. Hamza el-Bekrî, Dr. Salahattin Şirzad, Dr. Eymen Fuad Seyyid, Dr. Mustafa Tûbî, Mehmet Fatih Kaya, Orhan Ençakar, Okan Kadir Yılmaz ve Aziz Ençakar tarafından verildi.
“Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir Kursu” eğitimleri ise Prof. Dr. Orhan Bilgin, Prof. Dr. Günay Kut, Prof. Dr. Hatice Aynur, Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, Prof. Dr. Bilal Kemikli, Doç. Dr. Mücahit Kaçar, Doç. Dr. Sadık Yazar, Yrd. Doç. Dr. Berat Açıl, Yrd. Doç. Dr. Kenan Özçelik, Yrd. Doç. Ali Emre Özyıldırım, Yrd. Doç. Dr. Esma Şahin, Yrd. Doç. Dr. Kadir Turgut ve Dr. Mustafa Özağaç tarafından verildi.
Kurslara Temel Seviye 47, İleri Seviye ile İhtisas Seviyelerine 72 ve Osmanlı Türkçesi Tenkitli Neşir Kursuna 30 olmak üzere toplamda 149 araştırmacı katılarak sertifika almaya hak kazanmıştır.
|