İSAM’ın Katkılarıyla Konya’da Tahkik Kursu
2013 yılından bu yana düzenli olarak Uluslararası Tahkik Kursları düzenleyen ve bu
alanda Türkiye’de bir farkındalık oluşturan İSAM’ın katkılarıyla Konya Necmeddin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 28 Nisan – 02 Mayıs 2018 tarihleri arasında Temel Seviye Tahkik Kursu gerçekleştirildi.
İSAM 2012 yılında başlattığı İkinci Klasik Dönem Projesi kapsamında, 2013 yılından bu yana yılda iki dönem şeklinde ve üç ayrı seviyede (“Temel Seviye”, “İleri Seviye” ve “İhtisas”) teorik ve uygulamalı seminerlerden oluşan Uluslararası Tahkik Kursları düzenlemektedir. Bu kursların amacı, İslâm ilimlerine dair Arapça yazma eserlerin tahkikli ilmî neşirlerinin yapılması konusunda uzman yetiştirmek ve özellikle Türkiye’de bu alanda yapılan çalışmalar için ilmî bir standart oluşturulmasına katkıda bulunmaktır. Onuncusu (10. dönem) 22 Ocak – 2 Şubat 2018 tarihleri arasında İSAM’da düzenlenen bu kurslarda, çoğunluğunu Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğretim üyeleri ya da yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin teşkil ettiği toplam 440 kişiye sertifika verildi. Özellikle “Temel Seviye Tahkik Kursu” katılımcıları gözetilerek hazırlanan uygulamalı bir el kitabı niteliğindeki İSAM Tahkikli Neşir Kılavuzu (haz. Okan Kadir Yılmaz, Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı, 2018) da beş yıldır devam eden tahkik kursu tecrübesinin ürünlerinden birisi olarak kısa bir süre önce okuyucularıyla buluştu.
Konya Necmeddin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde 28 Nisan – 02 Mayıs 2018 tarihleri arasında ilki gerçekleştirilen Temel Seviye Tahkik Kursu’na Konya ve çevresindeki üniversiteler, D.İ.B. Konya Selçuk Dini Yüksek İhtisas Merkezi ve diğer eğitim kurumlarından 40 katılımcı iştirak etti. Beş günlük yoğunlaştırılmış bir program şeklindeki kursta, merkezi Kahire’de bulunan Arapça Yazmalar Enstitüsü (Maʻhedü’l-mahtûtâti’l-Arabiyye) Müdürü Prof. Dr. Faysal Hafyân, İSAM tahkik kursu danışmanlarından ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nde görevli Dr. Öğr. Üyesi Mahmud Mısrî ile İSAM Araştırma Uzmanı ve Tahkik Yayın Kurulu üyesi Orhan Ençakar tarafından Arapça yazma eserlerin tahkikli neşri konusunda teorik ve uygulamalı seminerler verildi. Katılımcılara İSAM Tahkikli Neşir Kılavuzu’nun dağıtıldığı kursta uygulamalı seminerler de “İSAM Tahkikli Neşir Esasları”na (İTNES) göre gerçekleştirildi.
Programın sona erdiği 2 Mayıs Çarşamba günü yapılan kapanış oturumunda katılımcılara sertifikaları takdim edildi.
|