Kadı Sicilleri Külliyatı Dijital Olarak 100 Deftere Ulaştı
İSAM tarafından 2014 yılında dijital olarak Türkçe transkripsiyonlarıyla birlikte erişime açılan XVI. ve XVII. yüzyıllara ait 40 İstanbul sicil defterine ek olarak, 1557-1911 dönemine ait 60 defter daha dijital olarak kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.
Kadı sicilleri yani Osmanlı mahkeme defterleri Osmanlı araştırmaları bakımından büyük bir önem arzeden hukuki belgelerdir. Kadı sicillerinde sadece mahkemeye intikal etmiş hukukî ihtilâfların kayıtları değil, bunların yanı sıra günümüzdeki noter kayıtlarına benzeyen işlemler, vakıf senetleri, satım, bağış, ödünç işlemleri; belediyecilikle ilgili belgeler ve düzenlemeler, pazarlarda satılan ürünlerin fiyatları; esnaf, zanaatkâr ve ticaret erbabına yönelik belgeler; miras taksimleri, vasiyetler, evlenme ve boşanmalar gibi medenî hukuka dair kayıtlar; vakıflara ve/veya kamuya ait binaların imar ve tamirine ilişkin merkezden gelen hüküm ve fermanların sûretleri de yer almaktadır. Bu yönleriyle kadı sicilleri Osmanlı toplumunun kültürel hayatının en ince ayrıntılarına nüfuz etme imkânı sunmaktadır.
İSAM, Kadı Sicilleri Projesi kapsamında İSAM Kütüphanesi bünyesinde araştırmacıların istifadesine sunduğu Osmanlı Devleti’nin çeşitli bölgelerine ait 23 bin sicil defteri arasından İstanbul mahkeme defterlerinden (Sur içi İstanbul, Üsküdar, Galata, Eyüp) XVI. ve XVII. yüzyıllara ait genel fikir vermesi amacıyla seçilen 40 defteri 2010 Avrupa Kültür Ajansı’nın desteğiyle hazırlamış ve 2012 yılında matbu, 2014 yılında ise dijital olarak yayımlamıştır. 2019 yılında ise İBB Kültür A.Ş. ve Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi ortaklığı çerçevesinde yine İstanbul mahkemelerinden 1557-1911 yıllarına ait 60 defterin transkripsiyonu yayımlanmıştır. Bu yayımlanan ciltlerle birlikte 100 cilde ulaşan İstanbul Kadı Sicilleri Külliyatına hem orijinal metinleri hem de latin harfli transkripsiyonlarıyla http://www.kadisicilleri.org/ adresinden ücretsiz olarak erişim sağlanabilir.
Yayımlanmış ciltleri görmek için tıklayınız
Kadı Sicilleri Projesi İnternet sitesi için tıklayınız
|