Elektronik Yayın Projeleri
Elektronik Yayın Projeleri
Bu çerçeve projeyle temel İslâm bilimlerinin yanı sıra insan ve toplum bilimlerinin farklı alanlarında çalışan araştırmacıların kaynaklara elektronik ortamda ulaşmalarının sağlanması ve araştırmaların kolaylaştırılması hedeflenmektedir.
Aşağıda kısaca tanıtılan mevcut veri tabanlarının güncellenmesinin yanı sıra Sosyal Bilimler Makaleleri Veri Tabanı çalışmalarına da kısa zaman içerisinde başlanacaktır.
1. Türkiye Kütüphaneleri Veri Tabanı
Başlangıçta TDV İslâm Ansiklopedisi’nin yayın çalışmalarını hızlandırmak amacıyla ve iç hizmette kullanılmak üzere oluşturulan veri tabanında; başta İstanbul’da bulunan yazma eser kütüphaneleri olmak üzere 122 değişik kütüphanede bulunan 709.000 yazma ve matbu esere ait bibliyografik künyeler yer almaktadır.
Bu veri tabanında yer alan ve Kültür Bakanlığı bünyesinde bulunan 66 kütüphanenin katalog bilgileri için Kültür Bakanlığı ile İSAM arasında bir protokol imzalanmış olup bahsi geçen 66 kütüphanenin katalog bilgilerine İSAM’ın internet adresinden ulaşılabilmektedir.
2. Tezler Veri Tabanı
Araştırmacılara kolaylık sağlamak amacıyla Türkiye’de hazırlanmış sosyal bilimlerle alâkalı tezlere ait bibliyografik bilgileri içeren ve sürekli güncellenen bir veri tabanı oluşturulmuştur. Hâlihazırda bu veri tabanında toplam 286.000 tez künyesi mevcuttur. Veri tabanı İSAM yerel ağı üzerinden araştırmacıların kullanımına açıktır.
3. Makaleler Veri Tabanı
Türkiye Makaleler Bibliyografyası’nda yer alan (1923-2003) makalelerin de içinde bulunduğu Makaleler Veri Tabanı’nda halen 837.000 makale künyesi mevcuttur.
Veri tabanının zenginleştirilmesi çalışmalarına özellikle sosyal bilimlerle ilgili makale künyeleri ile kütüphanemizde bulunan ayrı basımların da programa girilmesi yoluyla devam edilmektedir. Veri tabanına sadece İSAM yerel ağından ulaşılabilmektedir.
4. İlâhiyat Makaleler Veri Tabanı
Başta İlâhiyat fakültelerinin yayınlamakta olduğu dergiler olmak üzere çeşitli yayınevi ve kurumlar tarafından basılan ilmî süreli yayınlar ile sempozyum ve kongrelerde sunulan tebliğleri kapsayan veri tabanında, yayın izni alınabilen 25.000 makalenin tam metni PDF olarak verilmiştir. Veri tabanı internet ortamında araştırmacıların kullanımına açıktır.
5. İlâhiyat Fakülteleri Tezler Veri Tabanı
Bu veri tabanı 1953’ten günümüze İlâhiyat fakültelerinde tamamlanan ve devam etmekte olan yaklaşık 15.000 yüksek lisans ve doktora tezini içermektedir. Amacımız bu veri tabanı sayesinde ilâhiyat fakültelerinde yapılmakta olan yüksek lisans ve doktora tezlerini duyurarak mükerrer tezler yapılmasının önüne geçebilmek ve araştırmacılara yardımcı olmaktır.
İlâhiyat fakültelerinden kütüphanemize ulaşan bilgiler sayesinde bu veri tabanı güncel tutulmaya çalışılmaktadır. Veri tabanı internet ortamında araştırmacıların kullanımına açıktır.
6. Dokümantasyon Veri Tabanı
Dokümantasyon servisindeki doküman dosyalarından elektronik ortama aktarılan 11.500 dosyanın PDF versiyonları internet üzerinden istifadeye sunulmuştur.
7. Osmanlıca Makaleler Veri Tabanı
Osmanlıca dergilerdeki tarih, edebiyat ve dinî ilimlerle ilgili makalelerden oluşan veri tabanında şimdilik 11.400’den fazla makalenin künyesi ile tam metinleri (PDF olarak) yer almaktadır. Yeni makaleler eklenmek suretiyle veri tabanı sürekli geliştirilmektedir.
8. Osmanlıca Risâleler Veri Tabanı
Tarih, edebiyat ve dinî ilimlerle ilgili Osmanlıca risâlelerden oluşan veri tabanında şimdilik 2500 civarında risâlenin künyeleri ve tam metinleri (PDF olarak) yer almaktadır. Veri tabanı, yeni risâleler eklenerek devamlı geliştirilmektedir.
9. Osmanlı Salnâmeleri Veri Tabanı
Osmanlı devlet ve vilayet salnameleri ile nevsalleri kapsamaktadır. Veri tabanında halen 530 esere PDF olarak erişilebilmektedir.
|