
Muhammad Iqbal and Qadianism
Urdu İslâm Ansiklopedisi’nin ikinci edisyonu için TDV İslâm Ansiklopedisi tecrübesinden faydalanmak üzere bir süredir İstanbul'da bulunan Pakistanlı araştırmacı Prof. Dr. Muhammed Erşad 15 Şubat 2018 Perşembe günü “Muhammad Iqbal and Qadianism” (Muhammed İkbal ve Kādiyânîlik) başlıklı bir seminer verecektir.
Doktorasını “Reconstruction of Islamic State: A Critical Study of Muhammad Asad’s Political Thought” başlıklı teziyle Pencab Üniversitesi İslâmî İlimler Fakültesi’nde (2008) tamamlayan Prof. Dr. Muhammed Erşad, 2014 yılından bu yana aynı üniversitede öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Aynı zamanda Urdu İslâm Ansiklopedisi’nin baş editörü olan Erşad, İslâm siyaset düşüncesi, Hin alt-kıtası İslâm entelektüel tarihi gibi konularda çalışmalarını sürdürmektedir.
Daha çok Hanefî fıkıh klasiği el-Hidâye üzerine yazdığı en-Nihâye adlı şerhiyle tanınan Hüsâmeddin Hüseyin es-Siğnâkī, Hanefî-Mâtürîdî geleneğinin kendi dönemindeki önemli temsilcilerinden biridir. Siğnâkī’nin bu şerhi, Hanefî-Mâtürîdî kelam geleneğinde önemli bir yeri bulunan Ebü’l-Muîn en-Nesefî’nin (ö. 508/1115) kelam eseri et-Temhîd li-kavâidi’t-tevhîd üzerine yazılmış tek şerh olma özelliğine sahiptir.