logo
/

“100. Yılında Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri" uluslararası sempozyumu 18-20 Ekim 2024 tarihleri arasında İSAM’da İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve İSAM iş birliğiyle gerçekleştirildi. 10 oturum ve 41 tebliğin yer aldığı sempozyumun açılış konferansını ise Prof. Dr. İsmail Kara verdi.
Sempozyumun protokol konuşmalarını düzenleme kurulu adına katılımcılara hitap eden İSAM Başkanı Prof. Dr. Murteza Bedir’in ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar yaptı. Konuşmaların ardından Yükseköğretim Kurulu ile Diyanet İşleri Başkanlığı arasında “Uluslararası İlahiyat Programı İş Birliği Protokolü” iki kurum başkanı tarafından imzalandı.
Türkiye’deki ilahiyat tecrübesinin geçmişinin, bugününün ve gelecek vizyonunun detaylı bir şekilde ele alındığı sempozyumda klasik İslam düşüncesi ile dinin çağdaş dünya ile etkileşimini anlamaya yönelik çabalar özellikle de geleneksel eğitim yaklaşımlarından modern eğitim anlayışlarına geçiş konusundaki arayışlar İslam dünyası, Batı, Afrika ve Asya'daki benzer program modelleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. İlahiyat eğitiminin temel ve güncel sorunları, fakülte-anabilim dalı tasnifi ve müfredat konuları yine derinlemesine irdelenmiştir. Ayrıca, ilahiyat eğitimi ve öğretimiyle ilgili yapısal, metodolojik ve felsefi meseleler, ilahiyat bilim dallarının ilahiyat dışı bölümlerle olan teması ve mezunların istihdamı gibi konular da değerlendirmeye tabi tutulmuştur.
Sempozyum vesilesiyle 18 Ekim Cuma günü açılışı yapılan ve çeşitli kurumlardan materyal teminiyle bir sergi düzenlenmiş, 19 Ekim Cumartesi günü ise İlahiyat fakültelerinin ilgili kürsülerinde görev yapan Prof. Dr. Ubeydullah Sezikli, Prof. Dr. Fatih Koca ve Dr. Öğr. Üyesi Agah Terzi’nin icrasıyla Tasavvuf Musikisi Konseri gerçekleştirilmiştir. “100. Yılında Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri Sergisi”nin açılışı sempozyumun ilk günü protokol konuşmacıları, sempozyum katılımcıları ve dinleyicilerin iştirakiyle yapılmıştır. İlahiyat fakülteleri ve yüksek islam enstitülerine ait eski fotoğraf, belge ve eserlerin yer aldığı serginin dijital versiyonu da daha geniş bir kitleye ulaşabilmek adına hazırlanarak İSAM Bülteni internet sitesinde yayımlanmıştır. 

100. Yılında Türkiye’de İlahiyat Fakülteleri Dijital Sergisi’ne erişmek için tıklayınız.
 

Önerilen Etiketler
din eğitimi
sempozyum
İlahiyat
Güncellenme Tarihi : 12 Kasım 2024