
1991 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde Endüstri Mühendisliği ve İktisat bölümlerinde çift anadal programını tamamladı. 1994 yılında yine Boğaziçi Üniversitesi’nden An Introduction to the Ontological Foundations of Gödel’s Incompleteness Theorems (Gödel’in Tamamlanamazlık Teoremlerinin Ontolojisine Bir Giriş) başlıklı teziyle Felsefe Yüksek Lisans Derecesi ve 2000 yılında The Theory of Object in Kant’s Transcendental Thought and Some Consequences of a Deepening of This Theory (Kant’ın Transandantal Düşüncesinden Nesne Kuramı ve Bu Kuramın Derinleştirilmesinin Yol Açtığı Bazı Sonuçlar) başlıklı teziyle Felsefe Doktora Derecesi aldı. Eserlerinde çağdaş fikriyatın varlıkla bağını kopardığını, dilin sınırları içerisinde söylenebilir olanla meşgul olduğunu, insanın kendini içinde bulunduğu sahnenin bütününe kayıtsız kaldığını ve bunun gerek akademik gerekse toplumsal pek çok sorunun kaynağında yer aldığını savundu.
2000-2001 yıllarında İ.T.Ü.’de ve 2002-2007 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2008 yılında City University of New York’ta (CUNY) ziyaretçi öğretim üyesi olarak bulundu. 2010-2011 yılları arasında Koç Üniversitesi’nde dersler verdi. İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde ontoloji, mantık, matematik, bilim, dil ve ahlâk felsefesi alanlarında çalışmalarını sürdürmektedir. 2022 yılından itibaren İSAM yönetim kurulunda göreve başlayan Çitil çağdaş İslam düşüncesine yönelik kapsamlı bir araştırma projesinin gerçekleştirilmesi için gerekli altyapı üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.
Çitil’in akademik çalışmaları bir yandan mantık, matematik felsefesi ve ontoloji alanlarına bir diğer yandan da ahlâk felsefesine odaklanmaktadır. Çitil doktora tezinden itibaren Alman felsefecisi Kant’ın kritik projesini anlamak ve içererek aşmak yönünde çalışmalarını sürdürmüştür. Kant’ın Birinci ve İkinci Kritiklerine ilişkin okumaları iki ayrı kitap halinde ve nesne merkezli bir matematik felsefesi geliştirme projesine ilişkin çalışmalarının bir kısmı Matematik ve Metafizik, Birinci Kitap: Sayı ve Nesne (2012) başlıklı bir kitap olarak yayımlamıştır. Ahlâk felsefesi alanındaki çalışmaları “Tarihsel bir mekânda var olan biz aktörler için ahlâkî anlamda nesnel sınırların olduğu gösterilebilir mi?” sorusu etrafında sürmektedir.