logo
/

Abone Olunan Veri Tabanları

Açık Erişim Veri Tabanları'na gitmek için tıklayınız

Aşağıda listelenen e-kaynaklara sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz.

VERİTABANLARI

Encyclopaedia of Islam Online
Encyclopaedia of Islam (EI), İslam, İslam dünyası ve müslümanlar hakkında kapsamlı içeriğe sahip önemli bir başvuru kaynağıdır. Encyclopaedia of Islam Online üzerinden ansiklopedinin bütün edisyonlarına ve Historical Atlas of Islam’a tam erişim mümkündür.

Encyclopedia of Islam 1st Edition Online (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
1913-1936 yılları arasında basılı olarak yayımlanan Encyclopedia of Islam First Edition’ın (EI1) online versiyonu 9000 maddeye erişim sağlar. Kapsamı 20. yüzyılın başlarına kadar filoloji, tarih, teoloji ve hukuktur.

Encyclopedia of Islam 2nd Edition Online (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Encyclopaedia of Islam (Second Edition) Online 1954-2005 yılları arasında yayımlanmıştır. İkinci edisyon, kapsamının genişlemesinin yanı sıra, ilk baskısından esas olarak müslüman ve Ortadoğu kökenli akademisyenlerin çalışmalarını da içermesi yönüyle farklılaşır.

Encyclopedia of Islam 3rd Edition Online (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
2007 yılında başlayan Encyclopaedia of Islam Third Edition, İslam dünyası hakkında güncel bilgiler veren ve mevcut bilimsel çalışmaların çeşitliliğini yansıtan tamamen yeni bir çalışmadır. Yeni edisyon, 20. yüzyılda İslam’ı ve dünyadaki müslüman azınlıkları kapsamlı bir şekilde ele almaktadır.

The Oxford Encyclopedia of the Islamic World (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Şubat 2009 tarihinde basılı olarak yayımlanan ansiklopedi, öğrenci, araştırmacı, siyasi analist, gazeteci ve sıradan okuyuculara dünyanın en hızlı büyüyen dini ve onun etkilediği toplum, siyaset, ekonomi, günlük yaşam, kültür ve düşünce alanlarında doğru, kapsamlı ve dengeli bilgiler sunmaktadır.

LexiQamus (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
LexiQamus, özel bir yazılım aracılığıyla, kelimenin farklı yerlerine girdiğiniz harfleri ve okuyamadığınız kısımları baz alarak size bu şartları sağlayan sonuçların listesini veren bir sözlüktür.

Lehçediz (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Lehçediz Sözlük, Türk edebiyatının tarihsel ve çağdaş metinlerini kapsayan, Türk Dünyası edebiyatlarından önemli eserler hakkında değerli veriler sunan kapsamlı bir veri tabanıdır. Kullanıcılar, basit bir internet bağlantısı ile bilimsel araştırmalar için binlerce veri noktasına erişebilir. Bu kaynak, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı, Türkçe, Çağdaş Türk Lehçeleri, Kütüphanecilik gibi bölümler ve metin araştırması gerektiren her alan için çok değerlidir. 

 

BRILL e-dergiler

Brill Yayınevi'nin aşağıdaki dergilerinin bütün sayılarına tam metin olarak erişebilirsiniz.

Arabica: Journal of Arabic and Islamic Studies / Revue d'études Arabes et Islamiques (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
İlk olarak 1954 yılında Evariste Lévi-Provençal tarafından Fransız Arabistleri için bir yayın organı olarak kurulan Arabica, bugün çeşitli araştırma alanlarını temsil eden uluslararası bir yayın kuruluna sahip çok-disiplinli bir akademik dergi hâline gelmiştir. Arap dünyasının klasik ve çağdaş edebiyatları, dilleri, tarihi, düşüncesi ve medeniyetini inceleyen makaleler yayımlamaktadır.

Die Welt des Islams (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
17. yüzyıldan günümüze dünyanın dört bir yanındaki müslüman toplumların tarih, din ve kültürüne odaklanan Die Welt des Islams, ilgili bütün akademik disiplinlerden İngilizce, Fransızca ve Almanca makalelere yer vermektedir. 

Journal of Arabic Literature (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
1970 yılında kurulan Journal of Arabic Literature (JAL), İslamiyet öncesi dönemden günümüze kadar uzanan Arap edebiyatı çalışmalarında uzmanlaşmış başlıca dergilerden biridir. JAL, uzmanlar ve öğrencilerden oluşan geniş bir okur kitlesi için yazılmış, klasik ve modern, yazılı ve sözlü, manzum ve mensur edebiyat, edebî dil ve konuşma dili gibi geniş anlamda Arap edebiyatı üzerine edebî, eleştirel ve tarihsel çalışmaların yanı sıra kitap incelemeleri ile karşılaştırmalı ve disiplinler arası çalışmalar yayımlar.

Islamic Law and Society (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Islamic Law and Society dergisi müslüman ve müslüman olmayan ülkelerde klasik ve modern İslam hukuku alanlarındaki araştırmalar için bir forum oluşturmaktadır. 

Journal of the Economic and Social History of the Orient (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Journal of the Economic and Social History of the Orient (JESHO), tarih boyunca Asya, Yakındoğu, Ortadoğu ve Akdeniz çalışmaları alanında özgün araştırma makaleleri yayımlamaktadır. Dergi, Asya ve Ortadoğu perspektifinden dünya tarihini teşvik etmekte ve akademisyenleri kültürel ve entelektüel tarihi ekonomik, sosyal ve siyasi analizlerle bütünleştirmeye davet etmektedir. 

Medieval Encounters: Jewish, Christian and Muslim Culture in Confluence and Dialogue (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Medieval Encounters, milattan sonra 4. yüzyıldan 16. yüzyıla kadar olan dönemde yahudi, hıristiyan ve müslüman kültürlerinin etkileşimleri üzerine kültürel, dilsel ve disipliner sınırları aşan tartışmalara ve diyaloga odaklanmış bir dergidir. Ortaçağ’da yahudi, hıristiyan ve müslüman ilişkilerine dair anlayışı geliştirmeye çalışan İngilizce, Fransızca, Almanca, İtalyanca veya İspanyolca makalelere yer vermektedir.

Sociology of Islam (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Sociology of Islam (SOI), İslam’ın ve müslüman toplumların sosyolojik, siyasi, antropolojik, tarihî ve diğer yönleri hakkında geniş ve küresel bir bakış açısıyla kaleme alınmış çalışmalara yer vermektedir.

Muqarnas Online (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Oleg Grabar tarafından 1983 yılında kurulan Muqarnas, sanat, mimarlık tarihi, arkeoloji ve İslamî yazılı ve görsel kültürün tarihsel ve çağdaş bütün yönlerine odaklanan bir akademik dergidir. Muqarnas, Harvard Üniversitesi Ağa Han İslam Mimarisi Programı ve Massachusetts Institute of Technology tarafından desteklenmektedir. 

Geçmiş yıllardaki abonelikler nedeniyle bazı sayılarına tam metin erişilebilen Brill dergileri ile bu yayınevinin açık erişimli dergilerine erişmek için tıklayınız

 

CAMBRIDGE e-dergiler

Cambridge Yayınevi'nin aşağıdaki dergilerinin bütün sayılarına tam metin olarak erişebilirsiniz.

Review of Middle East Studies (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Ortadoğu Çalışmaları Derneği’nin (Middle East Studies Association [MESA]) çevrim içi inceleme dergisi olan Review of Middle East Studies (RoMES), İslamî ve kültürel çalışmalar, tarih, coğrafya, sanat ve mimarlık ve siyasi çalışmalar da dahil olmak üzere Ortadoğu çalışmalarının bütün alanlarında araştırma makaleleri, denemeler, kısa raporlar ve kitap, film, müzik, yazılım ve sergi incelemeleri yayımlamaktadır. 

Bulletin of the School of Oriental and African Studies (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
1917 yılından bu yana Doğu ve Afrika Çalışmaları Okulu (School of Oriental and African Studies [SOAS]) tarafından yayımlanan SOAS Bülteni, antik çağlardan 20. yüzyılın başına kadar Asya, Afrika ve Ortadoğu bölgelerinin dil, kültür, yazınsal gelenek ve medeniyetlerine odaklanmış disiplinler arası bir dergidir.

Journal of Royal Asiatic Society (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
1834 yılından bu yana Kraliyet Asya Cemiyeti (Royal Asiatic Society of Great Britain and Ireland) tarafından yayımlanan Journal of Royal Asiatic Society (JRAS), Güney Asya, Ortadoğu (Kuzey Afrika ve Etiyopya dâhil), Orta Asya, Doğu Asya ve Güneydoğu Asya’nın tarih, arkeoloji, edebiyat, dil, din ve sanatları üzerine çalışmalara yer vermektedir.

Comparative Studies in Society and History (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Comparative Studies in Society and History (CSSH), tarih boyunca ve günümüz dünyasında insan toplumlarında süregelen değişim ve dönüşüm sorunları çerçevesinde antropoloji, tarih, siyaset bilimi ve sosyoloji başta olmak üzere sosyal ve beşerî bilimlerin bütün dallarında uzmanların çok-disiplinli araştırmalar, kültürel çalışmalar ve teoriyi bir araya getiren makalelerine yer vermektedir. 

New Perspectives on Turkey (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Türkiye’nin ve Osmanlı Devleti’nin tarih, siyaset, toplum, ekonomi ve kültürü ile ilgili bilimsel tartışmalar ve fikirler üretmek için entelektüel bir platform teşkil eden New Perspectives on Turkey (NPT), doğrudan Türkiye ve Osmanlı Devleti ile ilgili araştırmalara ek olarak, bu tür araştırmalarla ilgili karşılaştırmalı perspektifler ve teorik katkılar içeren çalışmalara yer vermektedir.

International Journal of Middle East Studies (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Ortadoğu ile tarihî, siyasi, kültürel veya dinî bağları olan topluluklar ile uluslar ve bölgeler ötesi ilişkiler üzerine makaleler yayımlayan International Journal of Middle East Studies (IJMES), 7. yüzyıldan günümüze kadar Kuzey ve Sahrâaltı Afrika, Arap, Türk ve Fars dünyaları, Akdeniz ve Balkanlar, Orta, Güney ve Güneydoğu Asya’yı kapsayan bir alana ve bu topraklardan göç eden veya buraya yerleşen halklara odaklanmaktadır.

Arabic Sciences and Philosophy (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Arabic Sciences and Philosophy (ASP), 8-18. yüzyıllar arasında İslam dünyasındaki Arap bilimleri, matematik ve felsefesine kültürler arası çerçevede eğilen uluslararası bir dergidir. Dergi, 2009 yılında kapsamını genişleterek 19. yüzyıldan itibaren İslam dünyasındaki bilimsel modernleşme üzerine önemli makaleleri de bünyesine katmıştır. ASP, bütün bu alanların tarihine ilişkin özgün çalışmaların yanı sıra, Arap ve Yunan, Hint, Çin, Latin, Bizans, Süryânî ve İbrânî bilim ve felsefeleri arasındaki karşılıklı ilişkiler üzerine de çalışmalar sunmaktadır.

Religious Studies (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Religious Studies, klasik ve çağdaş tartışmalardan ve çeşitli dinî geleneklerden hareketle ortaya çıkan din felsefesi sorunlarına odaklanan uluslararası bir dergidir. 

Iranian Studies (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Iranian Studies, İran, Afganistan, Orta Asya, Kafkasya, Kuzey Hindistan ve diyasporadaki İranlılar başta olmak üzere Fars ya da İran mirasıyla ilgili her alanda makaleler yayımlayan çok disiplinli bir dergidir.
Edinburg University Press'in aşağıdaki dergisine tam metin olarak erişebilirsiniz.

Journal of Qur’anic Studies (sadece İSAM yerel ağından erişebilirsiniz)
Geniş bir bilimsel perspektif ile Kur’an çalışmalarını tanıtan The Journal of Qur'anic Studies, İngilizce ve Arapça makalelere yer vermektedir.
Taylor & Francis Yayınevi'nin aşağıdaki dergisinin bütün sayılarına tam metin olarak erişebilirsiniz.

Turkish Studies
Türkiye, büyüyen ekonomisi, demokratik değerleri, karmaşık toplumu ve güçlü silahlı kuvvetleriyle küresel meselelerde öne çıkarken, 'Turkish Studies' Türkiye'nin tarihi, siyaseti ve dış politikası üzerine tartışmalar için akademik bir platform sağlamaktadır. Dergi, Türkiye Cumhuriyeti tarihi, siyasi dinamikler, hükümet yapısı, politikalar ve uluslararası ilişkiler gibi konuları kapsamaktadır. Derginin genel amacı Türkiye'nin siyasi, sosyal ve ekonomik manzarasının kapsamlı bir şekilde anlaşılmasını teşvik etmektir.

Middle Eastern Literatures

Taylor & Francis Yayınevi tarafından yayımlanan dergi geç Antik Çağ'dan günümüze kadar tüm Orta Doğu Edebiyatlarının akademik olarak incelendiği bir mecradır. Edebiyat ve diğer kültürel eserlerin eleştirel incelemelerini ve çevirilerini yayınlamaktadır. Dergisinin bütün sayılarına İSAM ağından tam metin olarak erişebilirsiniz.
Taylor & Francis Yayınevi'nin aşağıdaki dergilerinin bazı sayılarına tam metin olarak erişebilirsiniz.

Al-Masaq

Al-Masaq: Journal of the Medieval Mediterranean, MS beşinci yüzyıldan on beşinci yüzyıla kadar Akdeniz toplumlarını ve kültürlerini tüm yönleriyle inceleyen hakemli, uluslararası bir dergidir. Ortaçağ Avrupa yazılarında İslam, Akdeniz sanatı ve mimarisi, arkeoloji askeri tarih gibi çok çeşitli konuları kapsayan Al-Masaq, bölgenin zengin ve karmaşık tarihine dair değerli bilgiler sunmaktadır.

British Journal of Middle Eastern Studies
British Society for Middle Eastern Studies (BRISMES) adına yayınlanan hakemli bir akademik dergi olan British Journal of Middle Eastern Studies, modern sosyal bilimler ile Ortadoğu ve İslam çalışmaları ile ilişkili geleneksel disiplinler arasında bir denge kurmayı amaçlamaktadır. Dergi, dil, edebiyat, tarih, siyaset, ekonomi, antropoloji, sosyoloji, coğrafya, felsefe ve dinleri kapsayacak şekilde, tarih boyunca Ortadoğu'nun çeşitli yönlerini ele alan bilimsel katkıları memnuniyetle karşılamaktadır. Ayrıca dergi, nadir referans ve bibliyografik materyaller de dahil olmak üzere Orta Doğu konularındaki yayınları değerlendiren güçlü bir inceleme bölümüne sahiptir.
The University of Chicago Press'in aşağıdaki dergisine tam metin olarak erişebilirsiniz.

Journal of Near Eastern Studies 
Journal of Near Eastern Studies (JNES), tarih öncesinden erken modern döneme kadar Yakın Doğu medeniyetlerini incelemeye odaklanmaktadır. Asuroloji, Mısırbilim, Hititoloji, İbranice İncil ve ilgili antik çalışmalar dahil olmak üzere geniş bir zaman, yer ve konu kapsamını kapsar. Ayrıca erken, ortaçağ ve erken modern İslam çalışmalarına da vurgu yapmaktadır. Dergi, tarih, dil, din ve edebiyattan arkeoloji ve sanat tarihine kadar birçok disiplini kapsamaktadır. Her sayıda yeni akademik çalışmalar ve hem yeni hem de tanınmış akademisyenlerin yeni yayınlarının eleştirel değerlendirmelerini sunan bir kitap inceleme bölümü yer almaktadır.
 

Açık Erişim Veri Tabanları - Dijital Kütüphaneler

Abone Olunan Veri Tabanları'na gitmek için tıklayınız

African Online Dijital Library
Michigan State Üniversitesi tarafından oluşturulan ve müzeler, arşivler, akademisyenler ve topluluklarla iş birliği içinde geliştirilen bir açık erişim dijital kütüphanedir. Dijitalleştirilmiş fotoğraflar, videolar, arşiv belgeleri, haritalar ve sözlü tarih röportajları içeren on binlerce materyali bir araya getirmektedir.

Aga Khan Library Digital Collection
İslam dünyasının farklı dönemlerinde ve bölgelerinde üretilmiş yüzlerce nadir eserin dijital versiyonlarına erişim sağlanabilir. Bu eserler arasında el yazmaları, sanat eserleri, baskısı tükenmiş yayınlar, fotoğraflar ve haritalar yer almaktadır. Bunun yanı sıra, tanınmış akademisyenlerin bağışladığı araştırma koleksiyonları ve kişisel arşivler de bu platformda dijital ortama aktarılmıştır.

Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan merkezin sitesi üzerinden dijital ortama aktarılmış yaklaşık 200 bin belgeye ulaşılabilir. Bunlar arasında özellikle İzmir'de 1886-1940 yılları arasında Osmanlı Türkçesi ve Latin alfabesiyle yayımlanmış 130 binden fazla gazete dikkat çekmektedir.

 Al-Furqan Digital Library
Bu platform, İslam dünyasının yazılı mirasını keşfetmek isteyenler için geniş bir kaynak sunar. İçeriğinde Kur’an çalışmaları, hadis, İslam hukuku, teoloji, felsefe, bilim, tıp, tarih, coğrafya, sanat ve mimarlık gibi konularda yazılmış el yazmaları bulunmaktadır.

Âl-i Abdülkâdir
Abdülkâdir ailesi, XII. yüzyıldan itibaren İslam dünyasında nadir el yazmaları toplamak için seyahat etmiş ve bu eserleri nesilden nesile aktarmıştır. Yaklaşık 6000 el yazması içeren kütüphane Suudi Arabistan’daki en önemli üç özel kütüphaneden biri olarak kabul edilmektedir.

Almaany
Arapça ve diğer diller arasında çeviri ve sözlük hizmetleri sunan bir web sitesidir. 

Almanya Dijital Kütüphaneler Merkezi
Alman kütüphanelerinde bulunan ve dijitalleştirilmiş kitaplar, gazeteler, dergiler, grafikler, haritalar, müzik notaları gibi geniş bir yelpazede materyal sunar.

Alukah
İslami ilimler alanında faaliyet gösteren bir forumdur. Tefsir, hadis, fıkıh, akaid gibi konularda zengin bir bilgi havuzu içerir.

Alvin (Academic Library Virtual Image Network)
İskandinavya'daki kültürel miras kurumları tarafından yönetilen ve dijitalleştirilmiş materyallerin depolanması, yönetilmesi ve erişime açılması için kullanılan bir dijital arşiv platformudur. İsveç, Norveç, Danimarka ve Finlandiya'daki kütüphaneler, müzeler, arşivler, akademik ve kültürel kurumların dijital koleksiyonlarını paylaşmak ve korumak amacıyla geliştirilmiştir.

Ankara Üniversitesi
Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nin Yazma Eserler sayfası, fakültenin sahip olduğu yazma eser koleksiyonunu tanıtan ve bu eserlerin dijital erişimini sağlayan bir platformdur. Bu sayfada 2269 adet el yazmasının dijital kopyalarına erişim sağlanabilir.

An-Najah Üniversitesi 
Filistin'de bulunan An-Najah Ulusal Üniversitesi tarafından eski Nablus evlerinden, Osmanlı bakiyesi camilerden toplanan el yazmalarından oluşan geniş bir koleksiyona sahiptir. Üniversite yok olmaktan kurtarılan bu el yazmalarını restore etmiş ve dijitallerini erişilebilir hale getirmiştir. 

Antikçağ’dan XXI. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi
İstanbul'un tarihini Antik Çağ'dan 21. yüzyıla kadar kapsamlı bir şekilde ele alan "Büyük İstanbul Tarihi" projesinin dijital yüzüdür.

Arabic Collections Online
Kamuya açık Arapça içeriklerin dijital erişimini sağlayan bir projedir.  Dijital kütüphanede kitapların çevrimiçi okunması veya PDF formatında indirilmesi mümkündür.

Arabic Collections Online (ACO)
Abu Dhabi New York University tarafından kurulan ve kamuya açık Arapça içeriklerin dijital olarak erişilebilir olduğu bir kütüphanedir.

Atatürk Kitaplığı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Atatürk Kitaplığı’nın dijital koleksiyonlarına erişim sağlayan platformdur.

Avrupa Dijital Kütüphanesi
Avrupa'nın kültürel mirasını dijital ortamda bir araya getirerek erişime sunmaktadır. Avrupa müzelerinin, kütüphanelerinin, arşivlerinin ve görsel işitsel koleksiyonlardaki dijitalleştirilmiş milyonlarca eserin çoklu dil desteği ile sunulduğu çevrimiçi bir koleksiyondur.

Azerbaycan Milli Kütüphanesi
Dünyanın en büyük ulusal kütüphanelerinden birisidir. Kütüphanenin geniş koleksiyonunda yer alan kitaplar, bilimsel çalışmalar, süreli yayınlar, tezler, bibliyografik indeksler ve diğer materyallerin dijitallerine erişim sağlanabilir.

Bangladesh Journals Online
Bangladeş’te yayımlanan akademik dergilere erişim sağlayan bir platformdur.

Banglapedia : The National Encyclopedia of Bangladesh
Bangladeş’in ulusal ansiklopedisidir ve Bangladeş’in tarihini, kültürünü, coğrafyasını ve diğer önemli konularını kapsayan kapsamlı bir kaynaktır.

BASE (Bielefeld Academic Search Engine)
Almanya Bielefeld Üniversitesi Kütüphanesi tarafından oluşturulan, dünya çapında akademik web kaynaklarını indeksleyen ücretsiz ve açık erişimli bir arama motorudur.

Bavyera Devlet Kütüphanesi Dijital Kaynakları
Münih Dijitalleştirme Merkezi tarafından yönetilen ve Bavyera Devlet Kütüphanesi’nin (Bayerische Staatsbibliothek - BSB) zengin koleksiyonlarını dijital ortamda sunan platformdur.  El yazmaları, nadir baskılar, müzik notaları, haritalar, fotoğraflar, gazeteler ve dergiler gibi milyonlarca dijitalleştirilmiş esere erişim imkânı sunmaktadır.

Beinecke Rare Book and Manuscript Library
Yale Üniversitesi'nin Beinecke Nadir Kitaplar ve El Yazmaları Kütüphanesi dünyanın en önemli nadir kitap ve el yazmaları koleksiyonlarına sahiptir. 

Biblioteca Virtual del Patrimonio Bibliográfico
İspanyol Bibliyografik Miras Sanal Kütüphanesi, İspanya’daki kütüphaneler, arşivler ve diğer birçok kültürel kurumların iş birliği ile oluşan dijital bir kütüphanedir. İspanyol bibliyografik mirasını oluşturan el yazmaları, basılı kitaplar, tarihi fotoğraflar, haritalar, müzik notaları ve diğer nadir materyallerin dijital kopyalarına erişim sağlar.

Biblioteka Tatarska
Polonya'daki Müslüman Tatar topluluğunun tarihi, kültürel ve dini mirasını korumayı ve tanıtmayı amaçlayan bir platformdur. Polonya Tatarlarının yazılı eserleri ve tarihsel belgelerinin yanı sıra Tatar müziği, edebiyatı ve sanatıyla ilgili yayınlar da mevcuttur.

Bibliotheques d’Orient
Fransa Milli Kütüphanesi öncülüğünde Fransa, Mısır, Türkiye, Lübnan ve Filistin’den kütüphane ve araştırma kurumlarının iş birliğiyle hayata geçirilen bu proje Orta Doğu’nun tarih, coğrafya ve kültürüyle ilgili belgeleri bir araya toplamaktadır. 

Bonn Üniversitesi Kütüphanesi Dijital Koleksiyonları
1860-1945 yılları arasında yayınlanan Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi süreli yayınların birçoğuna bu dijital platformdan erişilebilir. 

British Library Yazma Koleksiyonları
İngiltere’nin ulusal kütüphanesi ve dünyanın en büyük kütüphanelerinden biridir. Değerli el yazmaları, aralarında Magna Carta ve Leonardo da Vinci'nin not defterleri gibi önemli eserler de dahil olmak üzere geniş bir koleksiyona sahiptir.

Bulgaristan Milli Kütüphanesi
El yazmaları, nadir kitaplar, haritalar, fotoğraflar, Osmanlı arşiv belgeleri ve Bulgar Revival (Milli Uyanış) dönemine ait dökümanlar gibi geniş bir yelpazede materyal barındırır. Osmanlı Devleti'nin Avrupa, Arap ülkeleri ve İran ile politik ve ekonomik ilişkilerinden bahseden güçlü bir arşivi bulunmaktadır.

Cambridge Dijital Library
Cambridge Üniversitesi’nin zengin arşivlerinden ve koleksiyonlarından dijitalleştirilmiş materyalleri bir araya getiren, açık erişimli bir dijital kütüphanedir. Bu platform, dünya çapındaki araştırmacılar, akademisyenler ve meraklılar için nadir ve değerli eserlere erişim sağlamayı amaçlar.

CERL (Consortium of European Research Libraries)
Avrupa'daki araştırma kütüphanelerinin bir konsorsiyumu olarak çeşitli veri setlerine erişim sunmaktadır. 

Chester Beatty Online
Chester Beatty ‘Sadece İrlanda'nın en iyi müzesi değil, aynı zamanda Avrupa'nın en iyilerinden biri’ olarak tanımlanmaktadır. Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Asya'dan el yazmaları, nadir kitaplar ve sanat eserleri içeren kütüphanenin İslâm koleksiyonunda çok eski tarihli Mushaflar mevcuttur.

Corpus Coranicum
Kur'an-ı Kerim'in erken dönem el yazmalarına resimler ve transliterasyonlu metinlerle sistematik erişim sunmaktadır.

Cuma el-Mâcid
Dubai’de bulunan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin akademik mirasını ve bilimsel medeniyetini barındıran önemli bir kültürel merkezdir. Merkezin kütüphanesi nadir el yazmaları, e-kitaplar ve birçok akademik kaynak içermektedir.

Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Dijital Kütüphanesi
Millet Kütüphanesi koleksiyonunda bulunan ve dijitalleştirilmesi tamamlanan eserlere erişim sağlar.  

Daiber Collection Database
Tokyo Üniversitesi bünyesindeki Research Center for Islamic Area Studies (RCIAS) tarafından yönetilen bir dijital veritabanıdır. Daiber Koleksiyonu, Prof. Dr. Hans Daiber'in kişisel kütüphanesinden derlenmiş nadir el yazmaları, kitaplar ve belgeleri içerir. Koleksiyon, İslami bilimler, felsefe, tıp, astronomi ve diğer alanlara ait tarihi metinleri kapsar.

Darul Kutub
Kazan’da basılmış yaklaşık bin eserin PDF formatında bulunduğu bir platformdur.

De Gruyter
De Gruyter açık erişim dergi ve kitaplarına erişim sağlanır.

Department of Urdu Encyclopaedia of Islam
Department of Urdu Encyclopaedia of Islam, Punjab Üniversitesi bünyesinde bulunan ve Urdu dilinde İslam Ansiklopedisi'nin oluşturulmasına adanmış bir akademik birimdir.

Dergi Platformu
Akademik dergilerin dijital yayıncılık hizmetlerini sunan bir platformdur. 

Deutsche Digitale Bibliothek
Almanya’nın kültürel ve bilimsel mirasına çevrimiçi erişim sağlayan merkezi bir portaldır. Bu platform, dijitalleştirilmiş sanat eserleri, kitaplar, müzikler, filmler, fotoğraflar, belgeler ve daha birçok farklı türde materyali içerir.

Digital Bodleian
Oxford Üniversitesi’nin Bodleian Kütüphaneleri’nden ve Oxford kolej kütüphanelerinden nadir kitaplar, el yazmaları ve diğer değerli eserlerin dijitalleştirilmiş içeriklerini sunmaktadır.

Digital PUL
Princeton University Library’in İslam dünyası ile ilgili el yazmalarını dijitalleştirerek dünya çapındaki araştırmacı ve akademisyenlerin kullanımına sun Arapça, Farsça, Osmanlı Türkçesi 9.500'den fazla el yazmasını içerir. 

Digital SSM: Sakıp Sabancı Müzesi Dijital Kaynakları
Sakıp Sabancı Müzesi'nin dijital arşiv ve araştırma platformudur. 

Digitale Historische Bibliothek Erfurt/Gotha
Erfurt Üniversitesi Araştırma Kütüphanesi Gotha ve Erfurt Üniversite Kütüphanesi’nin koleksiyonlarını dijital ortamda sunmayı amaçlayan bir girişimdir. Bu koleksiyonlar, el yazmaları, eski basım kitaplar ve haritalar gibi farklı türde tarihi materyalleri içermektedir.

DigiVatLib
Vatikan Kütüphanesi'nin dijitalleştirme projesidir. Bu proje ile Vatikan Kütüphanesi'nin zengin koleksiyonlarını, özellikle Orta Çağ ve Hümanizm dönemlerinden kalma el yazmaları, incunabula (15. yüzyıl basımları), arşiv materyalleri, görsel materyaller, madeni paralar ve madalyalar dahil olmak üzere çeşitli koleksiyonlarına ulaşılabilir. 

Dijital Gravür Kütüphanesi
Türkiye'nin ilk dijital gravür kütüphanesi olarak 19. yüzyıl ve öncesine ait gravürler ile haritalardan oluşan dijital bir koleksiyon sunmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı Dijital Yayınlar
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınlarını dijital olarak erişime sunan bir web sitesidir.

Diyanet İşleri Başkanlığı Yazma Eserler Koleksiyonu
Diyanet İşleri Başkanlığı Kütüphanesi yazma eser koleksiyonuna erişim sunan bir web sitesidir.

DOAB (Directory of Open Access Books)
Dünyanın dört bir yanından çeşitli açık erişim kitaplar için kapsamlı bir dizindir.

DOAJ (Directory of Open Access Journals)
Dünyanın dört bir yanından çeşitli açık erişim dergiler için kapsamlı bir dizindir.

Dresden Kütüphanesi Dijital Kaynakları
Dresden Kütüphanesi, Almanya’nın en büyük araştırma kütüphanelerinden biridir. Dijital kaynaklarında "Doğu Yazmaları" başlıklı ayrı bir bölüm bulunmaktadır. Bu bölümde, yüzlerce yazma esere tam metin olarak erişebilirsiniz.

Duke University Libraries
Duke University Libraries’in Osmanlı-Türk Edebiyatı koleksiyonuna ait 216 el yazması ve basılı kitabı dijital ortamda erişime açılmıştır.

e-codices - Virtual Manuscript Library of Switzerland
İsviçre'deki çeşitli kütüphanelerden ve koleksiyonlardan dijitalleştirilmiş el yazmalarına erişim sağlayan platformdur. Orta Çağ’dan XX. Yüzyıla kadar geniş bir zaman diliminden ve teoloji, hukuk, tıp, edebiyat, tarih, sanat, müzik gibi farklı disiplinlerden el yazmaları içerir.

El-Mahtûtât
Riyad’daki Kral Suud Üniversitesi tarafından sunulan bu dijital el yazması arşivi, özellikle İslam ve Arap mirasına odaklanarak zengin bir el yazması koleksiyonuna erişim imkanı sunmaktadır.

Ethiopian Journals Online
Addis Ababa Üniversitesi tarafından hazırlanan bu platformda Etiyopya’da yayımlanan akademik dergilerin çevrimiçi olarak erişebilirsiniz. 

Farabi Digital Library
İslam Tarihi, Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA) 'nın dijital koleksiyonu, el yazmaları, basılı eserler, görsel ve sesli materyalleri içerir.

Fihrist
Oxford Üniversitesi Kütüphanesi tarafından yönetilen Fihrist, Birleşik Krallık ve İrlanda'daki kütüphanelerde bulunan İslami el yazmalarının detaylı bilgilerini ve dijitallerini içerir. 

Fransa Milli Kütüphanesi Dijital Kaynakları
Fransa Ulusal Kütüphanesi (BnF) ve ortaklarının dijital kütüphanesidir. Bu platform, çeşitli dönemlere ve formatlara ait milyonlarca dijitalleştirilmiş belgeye ücretsiz erişim sağlar

Gaste Arşivi
Türkiye’deki çeşitli gazetelerin arşivlerine erişim sağlayan bir platformdur.

Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi Dijital Kütüphanesi
Balkanların en büyük yazma eser kütüphanesi olan Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesinin dijitalleştirilmiş koleksiyonuna erişim sağlanabilir. 

Hakkı Tarık Us Koleksiyonu
Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde tutulan Hakkı Tarık Us Koleksiyonu'na dahil olan Osmanlı süreli yayınlarının dijital bir arşividir. 

Harvard Library İslamic Heritage Project
Harvard Üniversitesi Kütüphanesi tarafından sunulan bir dijital koleksiyondur. Bu platform, Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi gibi dillerde yazılmış İslami el yazmaları, basılı metinler ve haritaları içermektedir.

Hathi Trust Dijital Kütüphanesi
Hathi Trust ABD başta olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinden üniversitelerin oluşturduğu bir online kütüphane platformudur. 

Hill Museum & Manuscript Library (HMML)
Dünya çapında farklı bölgelerden İslami el yazmalarının dijitalleştirilmesi ve korunmasına adanmış bir projedir. Afrika, Orta Doğu, Asya ve daha ötesindeki ülkelerden el yazmalarını içerir. Özellikle Mali'deki Timbuktu, Djenné, Etiyopya'daki Harar, Gazze, Pakistan, Yemen gibi yerlerden önemli koleksiyonlar bulunur.

Hizânetü'l-Fakîh
İslam hukuku ile ilgili çeşitli kaynakları ve kitapları içeren bir çevrimiçi platformdur.

Internet Archive
IA, internet üzerindeki kültürel mirası koruma ve erişilebilir kılma misyonuyla kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir kütüphanedir.

Islamic Manuscripts at Michigan
Michigan Üniversitesi Kütüphanesi'nde bulunan ve çoğunlukla Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi olmak üzere yaklaşık 1.800 yazma eser içeren el yazmaları koleksiyonuna erişim sağlamaktadır. 

Islamic Scientific Manuscripts Initiative
Matematikten astronomiye birçok bilim hakkında kaleme alınmış el yazmalarının dijitalleri bulunmaktadır. 

Islamport
Islamport, İslamî ilimler ve Arapça kaynaklar konusunda geniş bir koleksiyon sunmaktadır. Bu dijital kütüphane, tefsir, hadis, fıkıh, tarih, edebiyat ve daha birçok alanda binlerce kitabı ve makaleyi içerir.

İDP- İslamcı Dergiler Projesi
Türkiye’de İslamcılık düşüncesinin gelişimini ve tarihini belgelemek amacıyla başlatılmış bir projedir.  

İran Ulusal Kütüphanesi
İran Ulusal Kütüphanesi ve Arşivleri’nin dijital koleksiyonlarına erişim sağlayan bir platformdur. Kullanıcılar, bu platform üzerinden çeşitli yazma eserler, nadir kitaplar, tezler ve diğer dijital materyallere ulaşabilirler

İsrail Milli Kütüphanesi İslam ve Ortadoğu Koleksiyonu
İslam medeniyeti ile Orta Doğu'nun tarihine, kültürüne ve edebiyatına dair zengin kaynaklar sunmaktadır. Yaklaşık 2.500 nadir İslam el yazması, binlerce kitap, 20. yüzyılın başlarından gazeteler, yaklaşık 200 güncel dergi ve Arapça, Farsça ve Türkçe dillerinde gazetelere erişilebilir. 

İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi
İstanbul Üniversitesi Kütüphanesi'nin online katalog tarama sayfasıdır. Kütüphanede bulunan kitaplar, dergiler, yazma eserler, dijital kaynaklar vb. ve bunların detaylarını görüntüleyebilirsiniz.

Katar Ulusal Kütüphanesi
Katar'ın ve geniş Orta Doğu bölgesinin tarihi ve kültürel mirasını koruma ve erişilebilir kılma amacıyla oluşturulmuş bir dijital platformdur.

Kazakhstan National Electronic Library (KazNEB)
Kazakistan'daki çeşitli kütüphanelerden ve koleksiyonlardan dijitalleştirilmiş kaynaklara erişim sağlayan bu platform, Kazakistan’ın tarihi ve kültürel mirasını korumak amacıyla geliştirilmiştir.

Kelimat
Kur’ân-ı Kerîm’de yer alan ve belli bir başlık altında bir araya getirilebilecek kelimeler üzerinde çalışan dijital bir platformdur. 

Ketab Link
Arapça ve İslâmî ilimlerle ilgili kitapların PDF’leri indirilebilir. 

Kezana
Açık erişim ve ücretsiz olan Kezana platformu içerisinde, Türkiye’den makaleler ve tezler tam metin taranabilir olarak sunulmaktadır.

Khasanah Pustaka Nusantara
Khastara, Endonezya Cumhuriyeti Milli Kütüphanesi'nin tüm dijital koleksiyonları için tek bir arama kapısıdır. 

Kırgız Cumhuriyeti Ulusal Bilimler Akademisi Yazmalar Koleksiyonu
Kırgızistan Ulusal Bilimler Akademisi’ne bağlı Cengiz Aytmatov Dil ve Edebiyat Enstitüsü’nün el yazması koleksiyonlarını dijital olarak sunan bir platformdur. Bu site, Kırgızistan’ın zengin kültürel mirasını korumak ve erişilebilir kılmak amacıyla oluşturulmuştur.

KITAB Projesi 
KITAB Projesi, Arapça metinlerin dijital olarak incelenmesi ve tartışılması için bir araç kutusu ve forum sağlayan bir girişimdir. Aga Khan Üniversitesi, British Academy, Qatar National Library, Andrew W. Mellon Foundation ve European Research Council gibi kuruluşlardan finansal destek almaktadır.

KOAJ : Korea Open Access Journals
Güney Kore’deki akademik dergilerde yayımlanan makalelerin bibliyografik bilgilerini ve atıf verilerini içeren veritabanıdır.

Koç Üniversitesi Dijital Koleksiyonları
Koç Üniversitesi Kütüphaneleri tarafından sunulan, üniversitenin çeşitli dijital koleksiyonlarına erişim sağlayan bir platformdur.

Konya Ansiklopedisi
Konyapedia, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve Konya’nın tarihinden kültürüne, sanatından edebiyatına kadar geniş bir yelpazede bilgi sunan dijital bir ansiklopedidir.

Leiden Üniversitesi Kütüphaneleri Dijital Koleksiyonları
Hollanda’daki Leiden Üniversitesi Kütüphanesi’nin dijitalleştirilmiş koleksiyonlarını çevrimiçi olarak erişime açtığı bir portaldır.

Leipzig Üniversitesi Kütüphanesi Osman Reşer Koleksiyonu
Leipzig Üniversitesi Kütüphanesi'nin İslami el yazmaları üzerine yürüttüğü proje ile kütüphanenin Arapça, Farsça ve Türkçe el yazmalarının kataloglanması ve dijital olarak sunulmasıdır.

Libraria
Ukrayna’daki çeşitli kütüphaneler, arşivler ve bilimsel kurumlarla iş birliği içinde yürütülen bir projedir. Bu platform, Ukrayna’nın tarihsel süreli yayınlarını dijitalleştirerek çevrimiçi erişim sağlar

Library of Congress Digital Collections
Dünyanın en büyük kütüphanesi olan Kongre Kütüphanesi’nin dijitalleştirilmiş çeşitli koleksiyonlarına erişim sağlar. II. Abdülhamid dönemine ait yaklaşık 1.800 fotoğraf, yine Sultan II. Abdülhamid'in Kongre Kütüphanesi'ne hediye ettiği birbirinden kıymetli yüzlerce kitaba ulaşılabilir. 

Lives in Turkish
Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü tarafından yürütülen bir araştırma projesidir. Bu proje, Türkçe biyografi yazımının tarihini ve gelişimini araştırır.

Malek National Library and Museum
Hossein Malek tarafından vakfedilen geniş bir koleksiyona ev sahipliği yapan bu kurum, İran’ın en önemli özel kültürel miras kurumlarından biridir. Koleksiyon, el yazmaları, tarihi belgeler, sikkeler, haritalar, tablolar, halılar ve diğer sanat eserlerini içermektedir.

Manuscripta
Manuscripta, İspanya'daki Araştırma Konseyi (CSIC) kütüphanelerinde bulunan, özellikle İber Yarımadası'ndan gelen İslami el yazmalarının dijitalleştirilmesi ve kataloglanması projesidir

Manuscripta Islamica Rossica
Rusya’daki arşivler, kütüphaneler, müzeler ve özel koleksiyonlarda bulunan el yazmaların dijitallerine erişilebilir.

Manuscriptorium
National Library of the Czech Republic tarafından yürütülen uluslararası bir dijital kütüphane projesidir.  Uzun vadeli bu proje kapsamında, dünya çapında kurumlarda saklanan yazılı kültürel miras alanındaki dijital belgelere erişim sağlayan sanal bir araştırma ortamı geliştirilmektedir.

Marmara Üniversitesi Nadir Eserler Koleksiyonu
1964 Yazma Eser, 6781 Eski Harfli Basma Eser, 581 Latin Harfli Nadir Eser, 715 Cilt Süreli Yayın olmak toplam 1.721.000 sayfa çekim gerçekleştirilerek oluşturulan dijital koleksiyon tüm araştırmacıların hizmetindedir. 

McGill Islamic Lithographs Digital Collection
McGill Üniversitesi Kütüphanesi tarafından oluşturulan "Islamic Lithographs" (İslam Litografileri) dijital koleksiyonuna erişim sağlanmaktadır.  

Mecmua Online
Erken modern Osmanlı öğrenme kültürünü araştırmak amacıyla oluşturulmuştur. Proje kapsamında, Osmanlı dönemi çok metinli el yazmaları incelenmekte ve dijital yayıncılık yapılmaktadır. 

MENAdoc  (Middle East and North Africa - Documentation Center)
Almanya'daki Halle Üniversitesi’ne bağlı bir bilgi portalıdır. MENAdoc, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve İslam çalışmalarına dair bilgiye erişimi kolaylaştırmayı ve bu alanlarda yapılan araştırmaları desteklemeyi amaçlamaktadır.

Merkez-i Vedûd
Mısır’daki İslam Araştırmaları Merkezi tarafından sunulan bir dijital platformdur. Bu site, İslami el yazmaları ve nadir kitapların kataloglanması ve dijitalleştirilmesi amacıyla oluşturulmuştur.

Milli Kütüphane Koleksiyonları
Milli Kütüphanesi bünyesinde yer alan dijitalleştirilmiş koleksiyonlara erişim sağlanmaktadır. Özellikle el yazması eserler, süreli yayınlar (dergi, gazete vb.) ve kitap dışı materyaller (harita, fotoğraf, kartpostal gibi) gibi kaynakların künye bilgilerini ve yüksek çözünürlüklü dijital dosyalarını içermektedir.

Mühür Veri Tabanı
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından oluşturulan Mühür Veritabanı yazma ve matbu eserlerde yer alan mühürlerin dijital bir arşivini sunmaktadır.

National Digital Library of India
Hindistan'da dijital eğitim erişimini genişletmeyi ve öğrenme süreçlerini kolaylaştırmayı hedefleyen her kademede bilgi hizmeti veren platformdur. 

National Library of Kuwait “Memory of Kuwait”
Kuveyt’in kültürel hazinelerini, eski ve nadir eserler, yazmalar ve daha fazlasını içeren dijital kütüphanedir.

Networked Digital Library of Theses and Dissertations (NDLTD)
Basılı ortamdaki yüksek lisans ve doktora tezlerinin elektronik ortamdaki kullanımını, yayımını ve korunmasını teşvik etmek amacıyla çalışmalar yapan uluslararası bir organizasyondur.

NIT Machiel Kiel Fotoğraf Arşivi
Hollanda Araştırma Enstitüsü tarafından yönetilen Machiel Kiel Arşivi’nin dijital platformudur. Bu arşiv, Hollandalı tarihçi ve Osmanlı mimarisi uzmanı Machiel Kiel’in Balkanlar’daki Osmanlı-İslam mimari anıtlarıyla ilgili kapsamlı fotoğraf koleksiyonunu içerir.

Noor Library
En büyük dijital Arapça kütüphanelerden biridir. Yüz binlerce Arapça kitap PDF formatında indirilebilir.

OMAR – Oriental Manuscript Resource
Freiburg Üniversitesi'nde Tübingen Üniversitesi Bilgisayar Merkezi ile işbirliği içinde üretilen ve Moritanya'dan yaklaşık 2.500 Arapça el yazmasının (yaklaşık 134.000 resim sayfasında) ilgili bibliyografik meta verilerle birlikte tam metin olarak görüntülenebildiği bir veritabanıdır.

Open Edition
Sosyal ve beşerî bilimler alanlarında çoğu açık erişim kitaplar sunan bir platformdur.

Openarchives.gr
Yunanistan Ulusal Dokümantasyon Merkezi tarafından geliştirilen Yunanistan’ın en büyük dijital içerik toplayıcısı ve arama portalıdır. 75’ten fazla akademik ve araştırma kurumunun dijital içeriklerine erişilebilmektedir.

Opendigi
Tübingen Üniversitesi Kütüphanesi tarihi koleksiyonlarından seçilerek dijitalleştirilen el yazmalarına ve nadir basılı eserlere erişim sağlamaktadır. Bu dijital koleksiyonlar arasında Hint, Doğu, Yunan, Latin, Alman, Roman, Slav ve Württemberg el yazmaları ön plana çıkmaktadır.

OPenn Manuscripts of the Muslim World
Pensilvanya Üniversitesi Kütüphaneleri tarafından yönetilen platform İslam dünyasından yüzlerce el yazması ve resmin dijital kopyalarını içermektedir. Koleksiyon matematik, astroloji, tarih, hukuk, edebiyat ve dini metinler gibi geniş bir konu yelpazesine sahiptir. 

Osmanlı Dönemi Müziği Multimedya Arşivi
İstanbul Üniversitesi Osmanlı Dönemi Müziği Uygulama ve Araştırma Merkezi (OMAR) tarafından yönetilen bir dijital arşiv platformudur. Osmanlı Dönemi müziğine ait eserlerin dijital ortamda korunması, araştırılması ve erişime açılması amacıyla oluşturulmuştur.

Osmanlı Kitabeleri Veritabanı
Osmanlı topraklarında oluşturulmuş Türkçe, Arapça ve Farsça mimari kitabeler hakkında bilgi, transliterasyon ve fotoğrafları içeren dijital platformdur.

Osmanlıca Mahalli Gazete ve Mecmualar
Osmanlı dönemi yerel gazetelerini dijital ortamda korumayı ve erişilebilir kılmayı amaçlayan bir arşiv projesidir. Özellikle İstanbul dışındaki vilayetlerde yayımlanan yerel gazetelere odaklanarak bu gazetelerin dijital kopyalarını erişime açmaktadır.

Oxford Academic
Oxford University Press'in 50.000'den fazla kitaba ve 500'den fazla dergiye erişim sağlayan akademik araştırma platformudur.

Oxford English Dictionary (OED)
Oxford Dictionary’nin ücretsiz internet versiyonudur.

Österreichische Nationalbibliothek
Avusturya Ulusal Kütüphanesi’nin dijital koleksiyonlarına erişim sağlanabilir. Özellikle Osmanlı bakiyesi Macar ve Balkan topraklarından toplanan yazmalarıyla meşhurdur.

Pennsylvania Üniversitesi Dijital Kütüphane Projesi
Pennsylvania Üniversitesi Kütüphanesi tarafından yürütülen, çeşitli tarihi ve nadir kitapların dijitalleştirilmesi ve online olarak erişilebilir hale getirilmesi projesidir.

Project Gutenberg
Dünya çapında 75.000’den fazla ücretsiz e-kitap sunan bir dijital kütüphanedir ve özellikle ABD’de telif hakkı süresi dolmuş olan eserler odaklıdır.

Qalamos
Qalamos, Almanya’daki çeşitli kütüphanelerde bulunan Asya ve Afrika’ya ait el yazmalarının dijitalleştirilmiş içeriklerine doğrudan erişim sağlayan bir portaldır.

Quranic Thought
Ürdün merkezli Prince Ghazi Trust for Qur’anic Thought tarafından yönetilen bir dijital platformdur. Geçmişten günümüze İslam bilimlerine ait temel eserleri PDF formatında ve podcast olarak sunmaktadır.

Resmî Gazete
Türkiye’nin resmi mevzuat ve duyurularını içeren dijital bir arşiv ve güncel yayın platformudur.

Rusya Milli Kütüphanesi Dijital Kütüphanesi
Rusya Milli Kütüphanesinin zengin koleksiyonlarından dijitalleştirilmiş materyallere açık ve genellikle ücretsiz erişim sunan bir bilgi kaynağıdır.

Sage Journals
SAGE Publications tarafından yayımlanan açık erişim dergilere erişim sağlanır. 

Servet-i Fünûn Dergisi
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün TÜBİTAK desteğiyle hazırladığı Servet-i Fünûn dergisine ait dijital bir veri tabanıdır. 

Sözlü Tarih Araştırmaları Veritabanı
Bilim ve Sanat Vakfı (BİSAV) tarafından yürütülen Sözlü Tarih Araştırmaları Projesi'ne ait bilgilerin, kaynakların ve çalışmaların yayımlandığı platformdur.

SpringerOpen
Springer Yayınevinin açık erişim dergi ve kitaplarına erişim sağlanır.

St. Cryll and Methodius Digital Library
Bulgaristan’ın en büyük ve en önemli kütüphanesi olan Bulgaristan Ulusal Kütüphanesi’nin dijital koleksiyonlarına erişim sağlanmaktadır. Osmanlı tarihi açısından arşiv belgelerinden mecmualara, kadı sicillerinden tahrir defterlerine kadar birçok materyali bünyesinde barındırmaktadır.

Staatsbibliothek zu Berlin
Berlin Devlet Kütüphanesi’nin (Staatsbibliothek zu Berlin) dijital koleksiyonlarına erişim sağlayan platformdur. Kütüphanenin zengin arşivinden dijitalleştirilmiş kitaplar, el yazmaları, haritalar, müzik notaları, fotoğraflar ve diğer materyalleri yüksek çözünürlüklü dijital kopyalar olarak sunmaktadır.

Stanford Encyclopedia of Philosophy
Stanford Üniversitesi Felsefe Bölümü tarafından yayımlanan açık erişim ansiklopedidir.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Yazmalar Koleksiyonu
İstanbul Araştırmaları Enstitüsü Kütüphanesi’nde bulunan Suna ve İnan Kıraç Vakfı Elyazması Koleksiyonu, 626 cilt ve 1311 eserden oluşmaktadır. Bu koleksiyonun tamamı dijitalleştirilmiş olup, kütüphane kataloğu üzerinden erişilebilir durumdadır.

Svetozar Marković Kütüphanesi Dijital Koleksiyonu
Belgrad Üniversitesi Svetozar Marković Kütüphanesi’nin dijital koleksiyonlarına erişim sağlayan bir platformdur. Bu dijital kütüphane üzerinden çeşitli tarihi belgelerine, gazete ve dergiler ile el yazmalarını erişilebilir.

Şamile
İslami ilimlere dair geniş bir dijital kütüphanedir. Arapça, Farsça ve Osmanlı Türkçesi gibi dillerde araştırma yapanlar için en kapsamlı dijital kütüphane olan Şâmile devamlı güncellenmektedir.

Taylor & Francis Online
Taylor & Francis açık erişim dergi ve kitaplarına erişim sağlanır.

TBMM
TBMM arşivi ve yayınlarını dijital ortamda araştırmacılar ve ilgilenenler için erişilebilir kılan bir açık erişim kütüphanedir.

The Afghanistan Digital Library
1871–1930 dönemine ait çok sayıda Afgan yayınını kullanıma sunmaktadır.

The Comprehensive Muslim e-Library
Muslim Library, Müslümanlar ve İslam'ı öğrenmek isteyenler için bir bilgi kaynağıdır. İslam’ın anlaşılmasını amaçlayan, çok dilli ve kapsamlı bir dijital kaynak olarak hizmet vermektedir.

The European Library
Avrupa'daki ulusal ve araştırma kütüphanelerinin dijital koleksiyonlarına erişim sağlamayı amaçlayan bir çevrimiçi platformdur. Avrupa’da bulunan 43 milli kütüphanenin elektronik ve basılı kaynaklarını taramaya olanak sağlar. Kullanıcılar basılı veya elektronik olan bu kaynaklardan istekte bulunabilir.

The Islamic Manuscript Association
Cambridge Üniversitesi’ndeki Prince Alwaleed Bin Talal Centre of Islamic Studies’e ait bir projedir.   25 farklı ülkeden 700'ün üzerinde üye ile İslami el yazmalarının akademik ve kültürel değerini koruma ve yayma konusunda önemli bir rol oynamaktadır.

The Rare Books and Special Collections Digital Library at the American University in Cairo
American University in Cairo kütüphanelerinde bulunan nadir kitaplar ve özel koleksiyonların dijitalleştirilmiş materyallerine erişim sağlanabilir.  Mısır ve Orta Doğu'nun tarihi, toplumu ve sanatları üzerine birincil kaynak belgelerini ve diğer akademik kaynakları içermektedir.

The University Library in Bratislava
Slovakya’nın Bratislava Üniversitesi Kütüphanesi’nin dijital koleksiyonlarına erişim sağlanabilir. Bu dijital kütüphanede eski basımlar, el yazmaları, müzik notaları ve monografiler gibi türlerde değerli belge bulunmaktadır.

The University of Sydney
Avustralya’nın en prestijli üniversitelerinden biri olan Sydney Üniversitesi’nin kütüphane hizmetlerine ve kaynaklarına erişim sağlayan ana platformdur.

Treasures of Islamic Manuscript Painting from the Morgan
Morgan Kütüphane ve Müzesi, Ortaçağ ve Rönesans el yazmaları koleksiyonuyla tanınmasına rağmen, olağanüstü resimlerle dolu önemli İslami el yazmalarına da sahiptir.

TÜBİTAK ULAKBİM Veri Tabanları
ULAKBİM, TÜBİTAK bünyesinde faaliyet gösteren ve bilgi teknolojileri ile akademik araştırmaları destekleyen bir merkezdir. Akademisyenler, araştırmacılar ve öğrenciler için çeşitli veri tabanlarına erişim sunar.

TR Dizin
Türkiye'deki akademik dergilerin kalitesini artırmak ve bu dergilerde yayımlanan makaleleri ulusal ve uluslararası düzeyde görünür kılmak amacıyla oluşturulan bir dizin sistemidir.

Dergi Park
Akademik dergilerin elektronik ortamda yayınlanması, yönetilmesi ve arşivlenmesi için kullanılan bir platformdur.

Toplu Katalog (TO-KAT)
Türkiye'deki üniversite kütüphanelerinin koleksiyonlarını bir araya getiren geniş bir katalog sistemidir.

Türkiye Akademik Arşivi (Harman)
Türkiye'deki bilimsel ürünlerin tek bir noktada toplanarak erişilebilir hale getirilmesini sağlamak amacıyla kurulmuştur.

TÜBİTAK Kurumsal Arşivi (Aperta)
TÜBİTAK destekli projelerin sonuç raporlarını ve diğer kurumsal bilgilerini barındıran bir arşiv sistemidir.
Bu kaynaklar, araştırmacıların ve akademisyenlerin çalışmalarını kolaylaştırmak, bilgiye erişimi genişletmek ve Türkiye'deki bilimsel üretimin görünürlüğünü artırmak için tasarlanmıştır.


Türk Dil Kurumu Kütüphanesi 
Türk Dil Kurumu Kütüphanesi el yazmaları ve nadir eserler koleksiyonu taranabilir. 

Türk Maarif Ansiklopedisi
Türkiye Maarif Vakfı (TMV) ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) iş birliğiyle hazırlanan Türk eğitim tarihini ve maarif kültürünü kapsamlı bir şekilde ele alan bir ansiklopedik çalışmadır. Hem basılı hem de çevrimiçi olarak erişime açıktır.

Türk Tarih Kurumu
Türk Tarih Kurumu Kütüphanesi ve yayınlarını dijital ortamda araştırmacılar ve ilgilenenler için erişilebilir kılan bir açık erişim kütüphanedir.

Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından geliştirilen Türkçe Bilim Terimleri Sözlüğü projesinin resmî web sitesidir. Bu site, bilimsel çalışmalarda, eğitimde ve iletişimde Türkçenin kullanımını yaygınlaştırmak ve geliştirmek amacıyla oluşturulmuş bir açık erişim platformudur.

Türkistan Derlemesi
Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi'ne bağlı "Türkistan Koleksiyonu"nun dijitallerine ulaşılabilecek platformdur.  18.yüzyılın ikinci yarısından 20. yüzyılın ilk yarısına kadar Orta Asya’da yaşayan Türk halklarının tarihin yansıtan 594 cilt nadir esere erişim sağlanmaktadır.

Türkiye Makaleler Bibliyografyası
"1923'ten Günümüze Makaleler" sloganıyla 5 bin dergideki 1 milyona yakın bilimsel makaleye erişim sağlanabilir. 

UC Press E-Books Collection, 1982-2004
California Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlanan ve California Digital Library'nin (CDL) bir parçası olan bir elektronik kitap koleksiyonudur. Bu koleksiyon, 1982 ile 2004 yılları arasında yayınlanmış yaklaşık 2,000 akademik kitabı içerir.

UNESCO Dokümantasyon Merkezi
UNESCO'nun (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü) resmi dokümantasyon merkezidir. Bu site, UNESCO tarafından üretilen veya UNESCO ile ilişkili olan çeşitli belgelere, raporlara, yayınlara, makalelere ve diğer bilgi kaynaklarına erişim sağlar. 

University of Toronto Libraries
Toronto Üniversitesi Kütüphaneleri’nin arama portalıdır. Kütüphane koleksiyonlarında bulunan kitaplar, makaleler, e-kitaplar, e-dergiler ve diğer materyallere erişim sağlar.

Venedik Devlet Arşivleri
Venedik Devlet Arşivi, dünyanın en önemli tarihi arşivlerinden biridir ve özellikle Venedik Cumhuriyeti'nin zengin tarihine dair belgeleri barındırır. XV. ve XIX. yüzyıllar arasında Osmanlı Devleti ile Venedik Cumhuriyeti arasındaki diplomatik ilişkilerle alakalı Osmanlı Türkçesi binlerce belge de bu arşivdedir. 

Walters Sanat Müzesi İslam Dünyası El Yazmaları Koleksiyonu
Walters Sanat Müzesi, ABD'nin Baltimore şehrinde bulunan ve geniş bir sanat koleksiyonuna sahip olan tanınmış bir kurumdur. Özellikle minyatür içeren çok kıymetli yazma eserler, hat sanatı örnekleri ve resimli metinlere dijital formatta erişilebilmektedir.

Wiley Open Access
Wiley açık erişim dergi ve kitaplarına erişim sağlanır.

World History Encyclopedia
Misyonumuz, insanları kültürel mirasla buluşturmak ve dünya çapında tarih eğitimini geliştirmektir. Antik dönemden modern zamanlara kadar uzanan geniş bir tarihsel bilgi yelpazesi sunar.

Yale Üniversitesi Dijital Koleksiyonları
Yale Üniversitesi Kütüphanesi'nin dijital koleksiyonları içerisinde nadir kitaplar ve el yazmaları ön plana çıkmaktadır. Ayrıca fotoğraf koleksiyonları, harita ve atlaslar da dijitalleştirilmiş materyal çeşitleri içerisinde yer almaktadır.

Yazma Eserler Katalog ve Görüntü Veritabanı
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı’nın portalıdır. Bu platform, yazma eserler ve nadir kitapların kataloglanması ve dijitalleştirilmesi amacıyla oluşturulmuştur. Kullanıcılar, bu portal üzerinden çeşitli yazma eser kütüphanelerine ait koleksiyonlara erişim sağlayabilirler.

Yükseköğretim Kurumu Ulusal Tez Merkezi
YÖK Ulusal Tez Merkezi’ne girilen tezler üzerinden arama ve metaveri analizi yapmanızı sağlar. Yazar, başlık, özet, danışman, yıl vb. verileri filtreleyebilir ve tablo ya da grafiğe dönüştürerek topluca indirebilirsiniz.

Portal-i Cami-i Ulûm-i İnsanî
İran’daki beşerî bilimler ve sosyal bilimler alanında geniş bir akademik kaynak sunan bir portaldır. Bu platform, çeşitli akademik makaleler, tezler, kitaplar ve araştırma raporlarına erişim sağlamaktadır.

 

Güncellenme Tarihi : 8 Mayıs 2025